Kitap & Edebiyat Aile & Çocuk

7'DEN 77'YE ATLAS: DÜNYANIN ÖBÜR UCUNDA NE VAR?


Gamze Erdem Özcan 25 Mayıs 16:58

İlkokul yıllarında coğrafya dünya atlaslarının evde şehir, ülke bulmaca oynamak için okul alışveriş listelerine eklendiğini düşünürdüm. Özellikle belirtilen yayınevlerinin kocaman atlasları hiç okul yüzü görmezdi. Listede ilk hafta adının anılmasından başka bir işlevi olmazdı. Bu sonraki eğitim hayatımda da böylece devam etti. Sonra öğretmen olunca harita bulamadığım köy okullarından bir alışkanlık geliştirdim. Haritaları, şehir şehir, madenlerle, tarım ürünleriyle, sanayisiyle resimlerini öğrencilerimle çizerek oluşturmaya başladım. Hem kalıcı öğrenmeler sağlıyor, hem de kocaman oklarla istediğimiz resimlerle, notlarla zenginleştiriyorduk. Eğlenmenin yanında bir çok beceri de kazanarak kendi haritalarımızı sınıfımızda sergiliyorduk. Böylesi öğretmene de bir öğretme hazzı yaşatıyordu. Şimdi ise elimde öğrencilerimle hayalini kurduğum bir atlası tutuyorum: Dünyanın Öbür Ucunda Ne Var? Hayallerini gerçekleştiren iki yazarın benim hayallerime de dokunduğu atlası!

Dünyanın Öbür Ucunda Ne Var?

Heyecanlı Bir Yolculuk

Bir atlas: Dünyanın Öbür Ucunda Ne Var? Keyifle, heyecanla, şaşırarak adım adım dünya turuna çıkaran bir atlas hem de. Tüm kıtalarla ilgili harita ve bilgilerin verildiği sonra her kıta için incelenen bölgeleri ve şehirleriyle sizi oradan oraya gezdiren bir coğrafya atlası. Yeni Zelanda'dan Patagonya'ya, Peru'dan Japonya'ya Palau'dan Güney Afrika'ya, Hinditan'dan Etiyopya'ya, Endonezya'dan Amerika'ya dünyanın öbür ucunda neler olduğunu, kimlerin yaşadığını öğrenmek için birebir. Bana göre sadece öğrenmek için de değil, daha çok meraklanmak için de çok uygun bir kaynak. Bahsi geçen bölgelerdeki hayvanları, bitki örtüsünü, insanların nasıl bir yaşam sürdüğünü detaylandırmak için her sayfada başka bir araştırmanın peşine düşüyorsunuz. En güzeli de dev bir dünya haritası hediyeli. Tam halıya serip okurken bir oraya bir buraya parmaklarla gezmelik.

Kitaplara, coğrafyaya, insanlara, hayvanlara, zamana bir çok konuda sohbet etme imkanı sağlamasıyla çok beğendim. Okurken çocuklarla şaşırdık, araştırdık, kimi zaman atlası bırakıp internette araştırmalara daldık, kimi zaman haritada yerini bulduk. Ufuk açma, kendini geliştirme noktasında bayılarak elimden düşüremediğim, hatta düşüremediğimiz bir eser oldu. Kitaplığa hiç gitmeyen, salonda sürekli açık, gelip gidip karıştırdığımız bir kitap oldu. "Anne bu sayfayı bir daha okur musun?" kitabı oldu bizim için.

Önyargıları Kıran, Ufkunuzu Açan...

Zeynep Sevde ve Kerimcan Akduman'ın güçlerini birleştirmesiyle ortaya çıkmış eserimiz. Gezip gördükleri yerleri eğlenceli bir şekilde anlatmak üzere buluşturmuşlar kalemlerini. Büşra Çakmak resimlemek için 6 ay ayırmış. Taze Kitap'a bu her yaşa hitap eden kaynağı basıp yayınlamak düşmüş. "Hani bana, hani bana?" dediğiniz yerde ise size haritayı açıp keyifli bir yolculuk yapmak düşmüş. "Dünyanın öbür ucunu görmeseydim, gördüğümden ibaret sanırdım dünyayı. Binlerce farklı inanışa, kültüre, geleneğe rağmen insanın özünün hep aynı olduğunu öğrenemezdim." diyor Zeynep Sevde. Aslında zaman akıp giderken küçük umutsuzluklarla vakit öldürmenin anlamsızlığını vurgulayarak. Tüm olumsuz ezberlerimi dünya seyahatlerimde yıktım diyor.

Dünyadaki çoğu kötülüğün önyargı, ezber ve korkaklıktan kaynaklandığını düşünenlerdenim. Seyahat ettikçe bir bir yıktım ezberlerimi, önyargılarımı, korkularımı. Dünya o kadar güzel ve büyük ki...

Zeynep Sevde
Dünyanın Öbür Ucunda Ne Var?

Kerimcan Akduman, çocukluğundan beri dilediğince seyahat ederek dünyadaki güzelliklerin, harikuladeliklerin peşinden koşmanın hayalini kuran bir hayalperest. Ve şimdi yetişkin olmanın yüklerinden, kalabalık gürültülü şehirlerden çıkıp dünyada adım adım hayallerini gerçekleştiriyor.

Dünya turunda gördüklerimi önce çocuklara aktarmalıyım. Çünkü onları kurtarırsak, ufuklarını açarsak daha güzel bir gezegende yaşama fırsatımız olacak.

Kerimcan Akduman

Balıkesir'de fil şeklinde bir denizin ortasındaki bir adada geçen Büşra Çakmak, çizmekten boyamaktan sokakta oynamaktan çok keyif alıyordu. Grafik tasarımı bölümünden sonra kendini çocuk kitapları arasında buldu. Ve bu yolda harika çizimleriyle hala yürümeye devam ediyor.

Harika Ekip Harika Eser...

Tüm güzel düşüncelerini, deneyimlerini toplayıp, kalemlerini ve boyalarını bir masada toplayan ekibin önyargıları kıran, ezberleri bozan, ufkunuzu açan dünya atlasıyla mutlaka tanışın. Ciltli, renkli, kaliteli baskısıyla kütüphanenizde evladiyelik bir eser edinmiş olacaksınız.

En aşağıda, penguenlerin paytak paytak gezindiği Antarktika'da buzulların arasında bir postane var. Postaneyi arkana alıp yukarıya doğru ilerlersen Afrika'nın en aşağısındaki rengarenk Cape Town'u göreceksin. Afrika'nın sağına doğru gidince boabap ağaçları ve komik suratlı lemurlarıyla Madagaskar çıkacak karşına...

Arka Kitap Bilgisi- Dünya'nın Öbür Ucunda Ne Var?

Güneşe Aşık Denizanalarının Yuvası: Palau, Dünya'nın Çatısı: Himalaya, Ateş Püsküren Çava Adası, Bilime Yön Veren Ada: Galapagos, Mars'ın Dünya Temsilcisi: Atakama ve çok daha fazlası verdiği akıcı ve kalıcı bilgilerle, rengarenk çizimleriyle gönlünüze taht kuracak atlasımız; çocuğunuz kadar sizin de ilginizi çekecek ve saatlerce başında vakit geçireceksiniz. Çocuk edebiyatı engin bir deniz ve çocuklarımız en çok bu konuda kaliteyi hakediyor. İncelemeden almamak üzere çocuk kitapları yazılarıma göz atın!

Bu yazıyı kargala!
0 Yorum