Bir önceki yazımda, ailemize yeni bir üyenin katıldığını ve ona alışma sürecimi yazmıştım. Şimdi ise sizlere kardeşe hazırlık sürecinde neler yaptığımızı anlatacağım. Öncelikle "kardeş haberini nasıl ve ne zaman verdik?"; bununla başlayalım.
Kardeş olacağı haberini vermek
Ebeveynler, kardeş olacağı haberini birlikte vermelidir. Büyük çocuklara kardeşi olacağını gebelikte riskli dönem geçtikten sonra söylenmesini öneririm. Çünkü özellikle küçük çocuklarda zaman kavramı oturmadığı için sürekli kardeşinin ne zaman geleceğini sorgular ve beklemekte zorlanırlar. Ben bu haberi vermek için gebelikte kritik süreç olan ilk 3 ay geçtikten sonra verdim. Şöyle bir açıklama yapılabilir: "Biz anne- baba olarak bir çocuk sahibi olmaya karar verdik. Senin bir kardeşin olacak. O henüz çok küçük. Annenin karnında. Orada büyüyecek ve zamanı geldiğinde doktor annenin karnından çıkaracak. Artık 4 kişilik bir aile olacağız. O sana "abla/ağabey" diyecek. Bize de anne ve baba... Cinsiyeti erkek. Bebek doğduğunda çok küçük olacak. Sen doğduğunda da çok küçüktün ama büyüdün. Bu dönemde bize sormak istediğin, merak ettiğin bir şey olursa sorabilirsin.”

Size sorduğu soruları yeteri kadar cevaplamak, cevabını bilmediğiniz sorularda: “Bu soruna şu an nasıl cevap verebileceğimi bilemiyorum ama bunu araştırıp sonra sana anlatacağım” demek, çocuğun kaygılanmaması açısından önemlidir.
Kardeşlik ile ilgili kitaplar
Hamilelik ve doğum sürecini anlatan, kardeşlik ile ilgili yaşı ve gelişim düzeyine uygun kitaplardan çokça yararlandık. Kardeşliği anlatan kitapları okuduktan sonra oradaki kahramanlar hakkında konuştuk. Sence bizim sürecimiz nasıl olacak? Kardeşin geldiğinde evimizde ne gibi değişiklikler olacak? Sen kitaptaki çocuk olsan ne yapardın? Sen bu hikâyedeki olayı yaşasan ne hissederdin? Olası duygular üzerine sık sık konuşmalar yaptık. Bu tarz konuşmalar çocukları rahatlatacaktır. Zor duygular yaşayabileceğini ve tüm bu duyguların normal ve değerli olduğunu anlattım.
Çocuğa gerçekçi bilgiler vermek
Bu süreçte kritik ve önemli olan bir başka konuda çocuğa gerçekçi bilgiler vermektir. “Bebek doğduktan sonra anne de biraz yorgun olacak. İlk zamanlar bebeğin fazlaca ilgiye ihtiyacı olacak. Ağlayacak, kaka yapacak. Geceleri sık sık uyanacak. Onun dişleri olamadığı için yemek yiyemeyecek. Bazen annesinin memesinden bazen de biberonla süt içecek. Anne- baba olarak onunla ilgilenirken seni sevmeye ve seninle ilgilenmeye devam edeceğiz. Ama evde işler bazen eskisi gibi olmayabilir.” gibi açıklama yapmak yararlıdır.
Son olarak
Son aylarda doktor kontrolüne gittiğinizde çocuğunuzda size eşlik edebilir. Biz kendi sürecimizde dahil etmiştik. Bebeğe alışveriş yaparken onun da fikrini aldık. Sürece çocuğunuzun da alışması ve kardeşi ile bağ kurması içim odasını birlikte hazırlayıp düzenleyebilirsiniz. Karnınıza dokundurup kardeşini hissetmesini sağlayabilirsiniz.
/GettyImages-85204914-56a772505f9b58b7d0ea9555.jpg)
Ayrıca oyuncakları düzenledik. Kardeşinin de oynayabileceği oyuncakları ayırdık. Doğum süreci yaklaştıkça doğumda ve sonrasında kendisi ile kimin ilgileneceğini, sürecin nasıl geçeceğini planlamalısınız. Kardeşi ile ilk bir araya geldiğinde kardeşine dokunmasına, kucaklamasına izin verin. Her ailenin bu süreci kendine özgüdür, bunu da unutmayın. Bir sonraki yazı da kardeş kıskançlığına değinelim. Bir sonraki yazıma kadar kargalamaya devam edin.