Uğur İşçeviren

#teknolojiheryerde

Tesla CEO'su Elon Musk kısa süre önce aldığı Twitter'ın çalışma biçimindeki büyük değişiklikler baş döndürücü bir hızla uygulanıyor. Raporlara göre, yeni Twitter artık mavi tik doğrulaması için ücret talep etmeyi planlıyor.

Satılık Twitter mavi tik işareti

Doğrulanmış hesap anlamına gelen Twitter onay işareti, şirketin halka belirli bir hesabın kamu yararına ve gerçek olduğunu bildirmek için uyguladığı bir şey. Çoğu Twitter kullanıcısın gıpta ettiği bu işaret için üç gereklilik var: Gerçek, dikkate değer ve aktif olmalıdır.

Yeni Twitter CEO'su Elon Musk, uygulamanın doğrulama mekanizmasının nasıl çalışması gerektiği konusunda farklı bir fikre sahip. Dünyanın en zengin adamı şimdi onaylı hesap rozeti için kullanıclardan 20$ almanın peşinde. Ödediği 44 milyar doları bu şekilde çıkartacak sanırım.

Elon Musk, dünyanın en güçlü sosyal medya platformlarından birinde yapmayı planladığı değişiklikler konusunda son derece sesli konuşuyor. Yeni Twitter sahibi, son birkaç gündür uygulamadaki yaklaşan değişikliklerini aktif olarak tartışıyor, hatta takipçilerinden geri bildirim talep ediyor. Bu konuda hem anketler hem de twitler ile kullanıcıların tepkisini ölçüyor.

Beş yirmiden büyüktür

Mevcut haliyle Twitter Blue adlı bir abonelik hizmeti geçen yıl Twitter tarafından tanıtıldı. Mavi aboneler, Göndermeyi Geri Al seçeneği için ayda 3$ verirken yaz aylarında fiyat 5$'a yükseldi. Doğal olarak tepkiler de... Kim bir düzenleme ve basit birkaç özellik için 5$ verir ki?

Ama şimdi işler değişiyor. Aslında Musk son derece zekice bir hamle yapıyor. Mavi rozet artık sadec satılık. Hiçbir değer arz etmese bile bir arzu nesnesi olacak. Yani anlamsız birkaç özelliğe 5$ vermek yerine rozetin kendisine 20$ vermek daha cazip. Şu an herkes itiraz etse zamanla muhtemelen Musk haklı çıkacak. Daha zengin olacağı da kesin!..

Üstelik Elon Musk, Twitter'ın ücretli özelliklerini artırmaya hevesli görünüyor. Ancak bu Musk'ın uygulamayı yenileme planının sadece bir parçası gibi görünüyor. Yeni Twitter CEO'su "Tüm doğrulama süreci şu anda yenileniyor." diye twit attı. Yani esasen bu rozet zamanla ciddi bir değere dönüşecek. Özellikle kripto dünyası ve Dogecoin için çok ciddi planlar olabilir.

Bu arada onay işaretlerini korumak için, mevcut doğrulanmış hesap sahiplerinin de abone olmaları gerekiyor. Musk onlara bunu yapmaları için 90 gün verecek.

Vine'ı geri getirmek

Yeni Twitter yöneticisi mavi rozet dışında; 2015'te dünya çapında yaygınlaşan kısa metrajlı video barındırma hizmeti olan Vine'ı yeniden başlatmayı planlıyor. Musk, takipçilerinin Vine'ı geri getirmek ve dahil etmek hakkında ne düşündüklerini görmek için Twitter'da bir anket başlattı. Ankete cevaplar çığ gibi büyüdü ve cevap net oldu: Evet!

Aslında burada da topluluğu ile devamlı etkileşim kuran Musk zekasına şahit oluyoruz. TikTok'un geldiği yer ortada ve bunun başlangıcı aslında Vine. Geri getirmek zaten akıllıca hatta zaruri. Eski Twitter gibi statik bir uygulama olmayacağına göre her türlü fırsatı değerlendirecektir. Vine da bu fırsatların en güçlüsü. Musk bunu "topluluğuna sormuş gibi" yaparak şimdiden organik bir bağ kuruyor.

Tabii buna son derece şiddetli itiraz edenler de var. Hatta gülünç bulanlar... Musk ise aldırmayıp "TikTok'tan daha iyi hale getirmek için ne yapabiliriz?" yanıtını veriyor. Aslında zaten büyük sosyal medya platformları, TikTok'un dikey kısa video trendini takip etti. Ancak bunu Vine gibi bir döneme damga vurmuş bir uygulama yaparsa belki de dönüş olur. Eminim ki Vine ile ünlü olan birçok fenomen bu çağrıya cevap verecektir.

Bütün bunların dışında bot hesaplar ve Trump ile ilgili kısmı bu yazıda okuyabilirsiniz.

Jack Dorsey'in yeni sosyal medya girişimi Bluesky

Yeni Twitter'da sular tersine akarken Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey de bambaşka planlar içerisinde. Kendisini Bitcoin ve blokzincirlere adayan Dorsey, merkeziyetsiz sosyal medya girişimi peşinde. Uygulamanın adı Bluesky. Muhtemelen Twitter'a göndermesi olan Bluesky kapılarını beta kullanıcılarına açtı. Twitter, Facebook ve Instagram gibi diğer eski oyuncuları bir kenara atmak istiyorsanız, aradığınız şey Bluesky olabilir. Gerçi yeni Twitter uygulamasının eskiliği kalmayacak!

Dorsey'in Twitter'ın başında iken projeyi geliştirdiği konuşuluyor. Raporlara göre, BlueSky 2019'da zaten çalışmaya başlamıştı. Hatta o zamanlar Twitter, başlamasına yardımcı olmak için gelişimini finanse etti. Yani Twitter ofislerinde başlayan süreç uzun süre beta olarak devam etti. Belirli kullanıcıların yeni merkezi olmayan sosyal medya platformuna erişimi vardı. Bluesky yakında herkese açık beta testini açıyor. Zira Bluesky, "yakında gün ışığına çıkacağını" duyurdu.

Jack Dorsey ve ekibi merkeziyetsizlik kavramına nasıl dahil olacak göreceğiz. Özellikle Phaver örneği varken yeni nesil sosyal uygulamalar arasında Dorsey etkisi mutlaka olacaktır. Ancak Twitter ile öncü olan Dorsey'in bu sefer yarışa geriden katıldığı kesin.

Elon Musk ve Jack Dorsey... Bir tarafta merkeziyetsiz ve anonim hesaplar yükselirken diğer tarafta tamamen kimlik doğrulamalı bir sistem olacak. Her halükarda eski Twitter'ın kurucusunun yeni sosyal medya platformu ile yeni Twitter uygulamasının rekabeti bize yarayacaktır. Peki sizce kazanan hangi anlayış olacak?