Bilim & Teknoloji

HarmonyOS: Huawei'nin Mobildeki Son Şansı


Uğur İşçeviren 7 Haziran 18:35
Trump, Çin ve Amerika... Bu üçlüden nasıl bir harmoni beklersiniz? Daha doğrusu bu üçünden bir harmoni bekler misiniz? Cevabınız muhtemelen olumsuz olacaktır ama geçen hafta Huawei bunu yaptı. Kendi harmonisini tanıttı: HarmonyOS!.. Eğer yakın zamanda yeni bir Huawei telefon alacaksanız "eski dost" Android işletim sistemi ile değil HarmonyOS ile karşılaşacaksınız. "Kötü komşu ev sahibi yaparmış" ya, o misal. Huawei de kendi evine çıktı. Üstelik bunu yaparken de adeta göz dağı verdi. "Leyla ile Mecnun" dizisindeki efsane replikle anlatalım kısaca. Huawei geçen hafta şunu dedi: "Ben bu oyunu bozarım!" Huawei'nin ambargo sonrası mobil pazardaki düşüşünden bu yazıda bahsetmiştim. Herkesin "yitip gider" diye düşündüğü Çinli firma aylarca süren çalışma sonrası öze döndü ve kendi ekosistemini kurdu. Peki bu "öze dönüş" başarılı olacak mı? Yeni sistemle gelenler neler? Huawei donanımdaki başarısını yazılıma da yansıtmış mı? Gelin birlikte inceleyelim.

Bütün cihazlara hükmeden tek bir sistem

HarmonyOS yalnızca mobil işletim sistemleri için tasarlanmadı. Mobilden tablete, tabletten bilgisayara, bilgisayardan saate hatta buzdolabına, televizyona, fırına... Adeta cihazların efendisi!.. Yani Google ve Apple'ın yıllardır üzerine çalıştığı akıllı ev standardının gelişmiş yeni versiyonu. Fark şu ki Huawei bu sistemi bütün cihazlara gömmenin peşinde. Yani diğer sistemlerdeki gibi "bağlanmış cihazı yönetmek" değil. Kendi içinde HarmonyOS yapısını barındıran bir buzdolabından bahsediyorum. Huawei buna "One as All, All as One" diyor. Yani "hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için". Üstelik bunu öylesine demiyor. Tek temasla telefonunuzdan buzdolabınıza bağlanmak gibi ilginç kullanıcı deneyimlerinden bahsediyor. Yani telefonu buzdolabına dokundurduğunuz anda buzdolabınız artık akıllı kontrole tabi olacak. Bu şekilde bağlanan tüm cihazları yönettiğiniz tek bir süper cihazla akıllı yaşamın tadını çıkaracaksınız. Bu kapalı sistem sözde kolay olsa da uygulaması oldukça zor. Zira Microsoft yıllardır sadece laptop ve tabletler üzerinde tekil bir Windows sistemi için uğraş verse de hala başarılı olduğunu söyleyemeyiz. Huawei de yıllardır donanımda harikalar yaratsa bile yazılım çok daha zor bir mecra. Sonuçta Google ile Apple'ın geldiği yere varmaları yıllar aldı.
HarmonyOS cihazları
HarmonyOS ekosistemi

Güçlü uygulama mağazası

Bu başlığın en iyi örneği de sanırım Blackberry ve Nokia. Blackberry'i ele alalım. Yıllarca kapalı sistem BlackberryOS kullanan firma uygulama mağazasında o kadar yetersiz kaldı ki sonunda kimsenin kullanmadığı işlevsiz bir sistem kaldı ellerinde. Sonrasında Android ile yola devam etme kararı aldılarsa da yeterli olmadı. Bu yüzden Huawei'nin bu girişimi çok değerli ancak bir o kadar da riskli. Çünkü mobil ekosistemlerde sadece işletim sisteminin kalitesi yeterli değildir. Sisteme geliştiricileri de adapte edemezseniz sonunuz Blackberry'den farksız olur. İşte Huawei bu yüzden işi şansa bırakmıyor. HarmonyOS tanıtıldığı an itibari ile tam 500 bin geliştirici ile anlaşılmış durumda. Yani AppGallery isimli uygulama marketi fazlasıyla güçlü olacak. Zaten halihazırda son derece dolu olan marketin ileride daha da dolacağı aşikar. Hatta birçoğumuz için en önemli nokta olan bankacılık uygulamalarının tamamı şu an itibari ile AppGallery içinde mevcut. Bu konuda Türk bankalarının Huawei'nin girişimine verdiği önem olarak bakabiliriz. Başlangıç itibari ile eleştirebileceğimiz kısımlardan biri şu: Bunca emek verip hazırlanan bir ürünün tasarım dilinin şaşırtıcı bir şekilde rakibine benziyor oluşu. Evet; HarmonyOS arayüzü bir iOS klonu gibi duruyor. Hele ki yönetim paneli şaşırtıcı derecede iPhone'dan farksız. Böylesine güçlü bir sisteme tasarımsal bir farklılık koymamak Çinlilerin ilk defa yaptığı bir şey değil ama artık bu konunun önemini kavramalarının zamanı geldi.

Uzun süren performans

Huawei'nin HarmonyOS'a dair diğer iddiası da şu: Kullanıma ve uygulama yüküne bağlı kalmaksızın üç sene boyunca telefonlarınız tam performans ile çalışacak. Bu gerçekten çok iddialı. Çünkü Android sistemlerde özellikle bir yılın sonunda belirgin yavaşlama sorunu herkesin malumu. Bu yavaşlama oranı -nispeten başarılı olan- iOS'ta %20 iken Huawei'nin verdiği rakam %5! Eğer Çinli firma bunu gerçekten yaparsa muazzam bir başarı sayabiliriz. Pil ve hız konusunda rakiplerinin önünde olduğunu söyleyen firmanın iddialarının gerçekliğini 2021 yılı içinde göreceğiz. Zira yaklaşık 300 milyon cihazla HarmonyOS piyasada olacak. Yıl içinde eski cihazlar da güncelleme alacak. Bu cihazların tam listesi burada. Listeden cihazlarınızı kontrol edebilirsiniz. Şimdi sıra Huawei'de! Tek bir işletim sistemi ile bütün cihazlarımızı kontrol edeceğimiz yeni bir çağın başlayacağını müjdeliyor bize. Başarılı olacak mı? Bekleyip göreceğiz. Sizin fikriniz nedir?
https://www.youtube.com/watch?v=TBho5yekskE
Bu yazıyı kargala!
0 Yorum