Sene 2015... Modemlerin üstünde görmeye alıştığımız Huawei yazısı son dönemde akıllı telefonların (Ascend serisi ile) arkasında dikkat çekmeye başlamış. Apple o zamanlar Jobs’tan kalan inovasyon kırıntıları ile piyasanın majörü ve Samsung ile rekabet ediyor. İşte tam bu dönemde Çin’ in bağrından çıkan Huawei, Google yazılımı ile P serisi telefonlar üretmeye başlıyor. Başlıyor ama ne başlamak!..
Samsung’un meşhur patlayan telefonları(!) ile kaybettiği itibarını Huawei öyle bir sahipleniyor ki Apple bile parmaklarını ısırıyor. Dile kolay beş senede hem donanım hem de kamera performansıyla akıl almaz bir yükseliş gösteren Huawei durmuyor. Leica ile anlaşıyor. Arkada Huawei yazması yetmiyor! Leica da yazdırıyor. Telefon, tablet, laptop, kulaklık derken Apple ile rekabete girecek hangi ürün varsa oraya bomba atıyor Huawei. Ve işte orada da Trump bombalamaya başlıyor. Başlıyor ama ne başlamak!..
Trump beşten büyüktür
Sözde Çin hükümeti ile olan yakınlığı ve Çin ajanı etiketi ile Huawei’ye son yılların en büyük ambargosunu koydu Trump geçen sene. Dediğim gibi pek inandırıcı gelmese de söylemi buydu. Ama çoğu kişi bunu Çin - Amerika hesaplaşması ya da Huawei’nin önlenemeyen yükselişi üzerinden okudu. Güçlü olan Amerika; fazla söze gerek yok.
Son tahlilde Huawei’nin üretim bandında yer alan bütün Amerikalı üreticilere yasak getirdi. Çip alamayan Huawei kısa dönemde kendi çipleriyle yola devam etse bu süreci sürdürmesi zor. Üstelik sevgili Trump sadece donanım ayağına değil yazılım ayağına da kurşun sıktı. Topuğa falan da değil. Direk damardan... Google ile çalışmasını engelledi. Böylece “Google açmak için bile arama butonuna Google yazan” bizlerin gardını düşürdü. Sadece bizim değil tüm dünyanın...
Bir önceki senenin en iyi akıllı telefon satış rakamlarına ulaşan şirket bu sene hem satışta hem üretimde Ankara’ nın bağlarını çalıyor. Sarhoşluğu geçtiyse de kolların kalkması şüpheli. Zira Mate tanıtımında bile herkesin gözü Google aradı. Tanıtımdaki onlarca yeniliğe ve geliştirmeye rağmen finalde bir sürpriz bekledi seyirci. Gelmeyince de üzüldü. Hatta öyle ki Samsung kendi lansmanında kör göze parmak sokar gibi devamlı Google ile olan tam uyumlu iş birliğini vurguladı da durdu. Nazire yaptı adeta ama haksız da sayılmazlar. Google ile tam uyumluluk mühim bir özellik.
Dün gece çok aradım
Huawei’nin donanım ile mücadele edebilmesi imkan dahilinde. Ama işin yazılım tarafı öyle kolay değil. Google yoksa hayat zor. “Kötü komşu ev sahibi yapar” derler ya Huawei de o misal kendi uygulama mağazasını kurup kendi arama motorunu -petal search- yazdı. Hatta kısa Huawei deneyimimde gördüğüm kadarıyla uygulama mağazası oldukça başarılı ve aktif. Ama aynı şeyi “petal search” için söylemek zor. Google’ dan kalma alışkanlıkların etkisi mi bilmiyorum. Ama hem arayüz çok hantal hem de arama sonuçları alakasız ve verimsiz. Google’ ın sadece algoritmalardan ibaret olmadığının detaylı gösterimi adeta her arama. Bir tarafta 30 yıla yakın veri havuzu var. Diğer taraf ise henüz ilk yılında ve su birikintisinden hallice.
Alma mazlumun ahını
Yani Huawei’nin işi zor. Gerçekten zor. İşlemci pazarındaki hakim firmalara ulaşamasa bile kendi bünyesinde bir çözüm üretecektir. Ama Google olmayan bir Huawei telefon eksiktir. Müthiş batarya ve kamera performansı göz boyasa bile makyajın tamamlanması için Google şart. O yüzden zaten şimdiden yüksek irtifadan alçak irtifaya geçen Huawei’nin Amerika ile anlaşmadan havada kalması pek mümkün değil gibi.
Yine de bekleyip görelim. Uygur Türklerine zulmeden Çin Hükümeti ile iş birliği yapan Huawei bu hatasından vazgeçerse belki de ilahi bir gücü arkasına alır. Kim bilir?
