Hayvanlar Dünyası

Kedi Sahiplenmeden Önce Bilmeniz Gerekenler


Umut Kal 29 Ağustos 17:02

Çeşitli nedenlerde kedi sahiplenmeye karar vermiş olabilirsiniz. Kediler iyi bir ev arkadaşıdır. Fakat kedi sahiplenmeye hazır olduğunuzdan ya da evinizin ne kadar hazır olduğu konusunda şüpheleriniz varsa  bu yazı size yardımcı olacaktır.

Yavru bir kedi sahiplenecekseniz ilk 2 hafta kedinizin size ve eve alışmasını sağlamak için önemlidir. Kedi sahiplenmeyi daha çok evde olabileceğiniz bir zamana ayarlayabilirsiniz. Sık sık seyahatlere çıkıyorsanız kedinize bakabilecek bir arkadaşınız var mı? Çevrenizde pet pansiyon hizmeti veren klinikler var mı? Aile üyeleriniz size yardımcı olabilir mi? Bunun gibi sorulara yanıt bulmanız gerekir. Şu anki hayatınızda seyahat etmiyor olabilirsiniz. Fakat kedi sahiplenme dediğimizde ortalama 12 yılı göz önünde bulundurmamız gerekir.

Evinizde tek kalmıyorsanız birlikte yaşadığınız insanların kedi allerjisi olmadığından emin olun. Kediyi eve almadan önce kum, mama kabı ve tırmalama tahtasını almalısınız. Çoğu insan, tırmalama tahtası almayı kedi bir yeri tırmayalana kadar erteler. Kedinizi yavruyken ne kadar taramaya, sevilmeye ve tırnak kesmeye alıştırsanız ileride o kadar rahat edersiniz.

Yavru kediler oyun oynamayı fazla severler. Çocukluktaki bu oyun süreci, zeka gelişimleri için çok önemlidir. Oyun oynatırken elinizi ısırmasına veya tırmalamasına izin vermeyin. Kediniz, elinizi oyuncak olarak görürse kedinizle beraber büyüyen dişleri size ileride sıkıntı çıkaracaktır.

Pencere ve balkonlar kapalı olmalı

Pencere ve balkonlar, en çok dikkat etmeniz gereken yerlerdir. Unutmayın ki kediler 9 canlı değildir. Doğada avcı pozisyonunda olan kediler, özellikle geceleri daha da hareketli olurlar. Siz akşam biraz evi havalandırmak veya serinlemek için camı açtığınızda kedinizin hemen cama ilerlediğini görürsünüz. Dikkatli olmazsanız kedinizi bir anda 6. kattan düşmüş halde görebilirsiniz. Bu yüzden camlarınıza file taktırmak oldukça önemlidir. Evinizde bitki bakıyorsanız kediniz için toksik olmadığına emin olun. Bu konuya başka bir yazımda yer vereceğim.

Kedinizi eve getirdiğinizde ilk 1 hafta izole bir odada bakımını yapmanızda fayda var. Özellikle evinizde bebek veya gebe bir insan varsa buna dikkat etmeniz gerekir. Toxoplasmagondii, Microsporium gibi önemli patojenleri barındırıyor olabilir.

Evinizde 1 den fazla kedi olacaksa kısır olup olmadıkları konusunda kesin bir bilgiye ihtiyacınız var. Erkek kediler, birbirleriyle ilk tanıştıklarında biraz kavga edebilirler. Günde kısa süreli ayrılmalarla kedilerinizi aynı ortama sokmalısınız.

Diyelim kediniz sürekli şarj aletinizi dişliyor. Kedinize bağırmak sadece sizi yorar. Eğer kedinize vurmayı tercih ederseniz kedinizin canını yakmış olursunuz. Kediniz de altta kalmayıp sizde kanlı bir el bırakabilir. Kediniz şarj aletini her dişlediğinde alıp kedinizi başka yere koymayı deneyebilirsiniz. 5 – 6 sefer tekrarlanabilir bu olay. Şarj aletini kaldırmak da bir çözümdür.

Tasmanın önemi

Evden çıkarken veya kurye, misafiriniz geldiğinde -kısacası giriş kapınız her açıldığında- kedinizi kollamanız gerekir. Hele de kızgınlıkta olan bir kediniz varsa kapı cam pencere baca demeden evden kaçmanın yolunu bulabilirler. Kedinizin adı yerine sizin iletişim numaranızın yazdığı bir tasma içinizi rahatlatacaktır.

Kedinizi  sahiplendikten iki hafta sonra veteriner hekim tarafından muayene edilmesi aşılarının ve antiparaziter mücadelesine başlanması gerekir. Bu rutin uygulamaların önemine başka bir yazımda yer vereceğim.

Gece haylazlıkları

Tüm gün uyuyan kediniz, kendinizi en yorgun hissettiğiniz anda gece koşturmalarına başlayacaktır. Bunun sebebi avcı hayvanlar olmalarının yanı sıra gün içinde atamadıkları enerjiden kaynaklanır. Siz yatağınızda uzanırken duvara kafa atma sesleriyle endişe duymak istemiyorsanız eve geldiğinizde kedinizle 30 dakika oyun oynamanız sizin yorgunluğunuzu da alacaktır. Siz evde yokken kedinizin oynayabileceği oyuncakların olması da bu süreci rahatlatacaktık. Kedi ebeveyni olduğuzu unutmayın. Amacımız onları hapsetmek değil beraber mutlu bir hayat geçirmek.

Ani planlar ve kedi ebeveyni olmak

Okul çıkışı veya iş çıkışı arkadaşlarınızla bir plan yaptınız. Eve dönmeme ihtimaliniz var ama kedinizin mama, suyu bitmiş olabilir. Kumunun değişilmesi gerekebilir. Arkadaşlarınız direkt eğlenmeye başlayabilecekken siz, kedinizin sorumluluğunu taşıyorsunuz. Kedinizin siz olmadan mama ve suyunu alamayacağını unutmayın. Bu gibi durumlarda biraz daha rahat etmek için su şelalesi kullanabilirisiniz. Suyu ve mamayı depolayabilen kapları da tercih edebilirsiniz.

Eve bir kedi geldiğinde mevsimsel olarak tüy döküntüsü artacağı için evinizi artık daha sık temizlemeniz gerekir. Kedinizi düzenli taramak bu konuda baya yardımcı olur. Kedi taramak çok basit bir eylem gibi dursa da kedinizin dolaşımını uyarmanın, daha sağlıklı kıllara sahip olmasını sağlamanın yanı sıra hastalık septomlarını da farketmenizi sağlar.

Maliyeti nedir?

Normal şartlarda kedi sahiplenince en çok parayı ilk başlarda vermeniz gerekir. Daha sonra işler rutine biner ve azalır. Kedi eşyaları ve ortalama fiyatları;

Kedi kumu: 60 TL+

Mama- su kapları: 20 TL+

Tırnak makası: 30 TL+

Tırmalama tahtası:  70 TL+

Kedi koruma filesi: 200 TL+

Mama: 90 TL+ (kg)

Kedi maltı: 80 TL+

Tarak: 40 TL+

Rutin aşılar ve paraziter uygulama ücretleri alt sınırını, veteriner hekimler odası tarafından belirler. Bu ücretin altında işlem yapmak yasaktır. Bulunduğunuz ilin veteriner hekimler odası internet sitesinden ücretlere ulaşabilirsiniz.  2022'nin sonuna kadar kedinize mikroçip taktırmak zorunda olduğunuzu unutmayın. Aksi taktirde para cezası uygulanacaktır.

Son olarak; geçici birliktelik değil ömür boyu birliktelik anlayışıyla kedi sahiplenmenizi dilerim. Cins bir kedinin instagramda beğeni almasını beklemektense kafanızın üzerinde uyuyan bir tekirin gırlamasını da deneyimlemenizi isterim.

Bu yazıyı kargala!
0 Yorum