Dünyaya eşit şartlarda gelmiyoruz. Hatta eşit şartlarda da yaşamıyoruz. Her birimizin kendine has özellikleri var. Bireysel farklılıklar olarak tanımladığımız eşit olmayan şartlar ve yaşantılara saygıyı da hepimiz arzularız. Bu ise ancak çok küçük yaşlarda öğrenilirse, yetişkinlikte de gözlenebiliyor. Yaşadığımız dünyanın bir gerçeği ise engelli olmak. Bununla birlikte beklenen saygı, empati ve duyarlılığı ancak çok küçük yaşlarda kazanırsak yetişkinlikte sergiliyoruz. Farklı Ama Aynı ise tüm bu kazanımlar için harika bir kaynak. Kitabı bitirdiğimde kapağı kapatıp şöyle sımsıkı kucaklamak istemiştim.

Farklı mı? Aynı Mı?
Çoban ve sürüsü güzel bir ilk bahar akşamında otlaktan geri dönerken dinlenmek amacıyla bir yamaçta dururlar. Tam da bu esnada kara kulaklı bir oğlak doğar. Oğlak ak ve kara renklerde doğmuştur. Ama oğlağın sürüdeki diğer yavrulardan farkı sadece renkleri değildir. Bu yavru oğlağın ön ayakları tutmamaktadır. Bu sebeple de yoluna çobanın kucağında devam eder. Oğlak, arkadaşları gibi kırlarda hoplayıp zıplayamaz bu yüzden de çoban onu hep heybesinde taşır. Onu koruyup kollar. Çobana dert olur oğlağın durumu ve yaratıcı bir çözüm bulur. Oğlağa fındık ağaçlarının dallarından bir bisiklet yapar ve oğlak ön ayaklarının yerine geçen bu bisiklet sayesinde arkadaşlarıyla birlikte yürür, oynar, otlar… Bir gün bizim keçiye eşlik eden başka bir keçi ile kurduğu arkadaşlık ile anne olur ve güzel iki oğlak ona eşlik etmeye başlar. Yavruları onun gibi olmasa da; Farklı Ama Aynılar!
Dezavantajlı şartlara sahip olanlara başka bir pencereden bakmamızı sağlayan Oral, en çok da pek konuşmadığımız "yaşam hakkı" kavramına dikkat çekiyor. Evet! Küçük yaşlardan itibaren basit bir dilde konuşulması elzem bir konuyu, resimleriyle bile çok güzel işlemiş. Bunun yanında, bir çok aşılmaz sanılan problemi çözebileceğimize ilişkin ipuçları sunuyor.
Farklı Ama Aynı, ilk baskısını Ocak 2015 yılında yaptı. Daha yayımlandığı ilk sene Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin düzenlemiş olduğu Yılın Kitapları kategorisinde “Yılın Resimli Öykü Ödülü”nü aldı. Feridun Oral kendinden farklı olana saygı duymayı, yardımlaşmayı ve empatiyi Farklı Ama Aynı kitabında çok güzel bir şekilde işlemiş. Hem yazmış kurgusuyla hayran bırakmış. Hem de çizimleriyle minik olduğu kadar yetişkin gönüllerde de taht kurmayı başarmıştır. Feridun Oral, Yavru Ahtapot Olmak Çok Zor kitabının çizimlerinden de hatırlayacağımız bir isim aynı zamanda.

Feridun Oral
1961 yılında Kırıkkale’de doğan Türk ressam, çocuk kitabı yazarı ve çizeri. 1985 yılında Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun oldu. Sanatçının resim ve illüstrasyonları 1986 yılından bu yana yurtiçi ve yurt dışındaki birçok sergi ve bienalde yer aldı. İtalya’da her yıl düzenlenen Bologna Çocuk Kitapları Fuarı’ndaki “İllüstratörler Sergisi”nde 1986, 1992, 1993, 1995 yıllarında çalışmaları sergilenen sanatçının bu çalışmaları aynı zamanda fuar kataloğuna da alındı. 1991 yılında İtalya, Padova’da yönetmen Federico Fellini’nin onur konuğu olduğu “Dünya Pinokyo Resimlemeleri Sergisi”ne davet edilen sanatçının çalışmaları sergi kataloğuna alındı. 1993 yılında Unesco’nun düzenlediği Noma-Concour yarışmasında yazıp resimlediği “Ormandaki Ses” adlı kitabıyla Runners-Up ödülünü kazandı. 2001 yılında Avrupalı İllüstratörler Bienali’nde “Düş Kedileri” adlı çalışmasıyla onur ödülü aldı. Sanatçının yazıp resimlediği çocuk kitapları yurtiçi ve yurtdışında çeşitli yayınevleri tarafından yayımlanıyor. Resimlerindeki ironik dünyasını seramik tasarımlarına da aktaran Feridun Oral çalışmalarını İstanbul`daki atölyesinde sürdürüyor.
3 yaş ve üstü için içinde sevgi, empati, duyarlılık, hoşgörü, yardımseverlik barından; çok daha kıymetlisi, acımadan ve acıtmadan engelliliği anlatan bir kaynak için "Farklı Ama Aynı" okuma listesine alınası bir başyapıt. Farkındalık için farkındalık uyandıranlardan... Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan bu eseri mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Keyifli okumalar...