Efsun Bilge Bilginer

We <3 Kargala

Kitap okumayı çok sevmek bir yana edebiyat dünyasının renkli olayları hakkında okumayı ve öğrenmeyi de çok seviyorum.Bugün sizi de bu renkli dünyaya davet ediyorum.Kitaplar hakkında muhtemelen daha önce duymadığınız 10 ilginç bilgiyi öğrenmeye hazır mısınız? Hadi o zaman şimdi kitapların ilginç dünyasına kısa bir yolculuğa çıkıyoruz.

1-Daktilo ile yazılan ilk kitap

Tom Sawyer’in Maceraları daktilo ile yazılan ilk kitaptır. Amerikalı yazar  Mark Twain Remington marka daktilosu ile yazmış bu eseri. Remington’un da ilk müşterilerinden biri. Yazarla ilgili ek bir bilgi verecek olursam mizah ustası Mark Twain ticarete atılmayı da çok defa denemiş fakat sonu hep hüsran olmuş, hep para kaybetmiştir.

2-Dünyanın en kısa sürede yazılan romanı

Çizgili Pijamalı Çocuk okuyanı derinden etkileyen ve yürek parçalayan  bir roman. İlginç olan ise İrlandalı yazar John Boyne bu etkileyici dramayı sadece iki buçuk günde yazmış. Kitap Nazi döneminde Auschwitz kampında esir olan Yahudi bir çocuk ile o kampın Nazi askerinin oğlunun herkesten gizli kurdukları arkadaşlığı anlatıyor. Bu arada filmi de çok etkileyicidir. Sonunda göz yaşlarınıza hakim olamayacaksınız.

3-Tarihin en eski yemek kitabı

Tarihte bilinen en eski yemek kitabı Milattan Önce 1750 yılında yazıldı. Babil Yemek Kitabı olarak geçen eserin yazılışı Hammurabi Dönemine rastlıyor. Ayrıca iki tablet şeklinde hazırlanmış ve 25 yemek tarifi var. Tariflerde et,sığır,domuz, keçi, koyun ve kümes hayvanlarının eti kullanılıyor. Meyve olarak ise üzüm, incir, hurma, nar ve elmalı tarifler yer alıyor.

4- Tüm zamanların en çok satan kitabı

Yayınlandığı tarihten bu yana 200 milyonun üzerinde satan Charles Dickens’in romanı İki Şehrin Hikayesidir. Konusu Fransız Devrimi öncesi ve sonrasını kapsayan 10 yıllık bir dönemde geçer. Kitabın isminden de anlayacağınız üzere iki şehir arasında; Londra ve Paris şehirlerinde yaşayan iki gencin yaşadıkları üzerinden dönemine ışık tutan etkileyici ve realist bir romandır.

5-Dünyanın en büyük atlası Klenche

Dünyanın ilk ve en büyük atlası II. Charles’a hediye olarak oluşturulmuştur. Ancak 6 kişinin taşıyabileceği bir ağırlıkta;  195 cm ve 175 cm yüksekliğindedir. 1660 yılında hazırlanan bu atlas 37 sayfadan oluşur. Ayrıca içinde 41 harita yer alır.

6- Zincirlenen ve lanetlenen kitaplar

Orta Çağda kitap hırsızlığıyla bir mücadele yolu olarak kitapları zincirliyorlardı. Evet yanlış okumadınız! Çünkü kitapların  basımı oldukça maliyetliydi. Bu nedenle kütüphaneye koyulanları zincirliyorlardı. Nadir eserler, tek nüshalar da zincirden payını alıyordu.

Bunun dışında kitabın ilk sayfasına lanetler, beddualar yazılıyor hatta beddua içeren şiirler ekleniyordu. Çalanın lanetleneceği, ateşler içinde yanacağı yazıyordu. Avrupa’da yaygın olarak kullanılan bu uygulamalar şu an tarihe karışsa da bu zincirli kütüphaneler günümüzde müze olarak ziyaret edilebiliyor. Bu arada detaylı araştırmak isterseniz en eskisi İtalya’da olan Malatestina Manastır Kütüphenesine bakabilirsiniz.

7- Kitapları en çok çevrilen yazar

Dünyanın hemen hemen her yerinde okunan ve eserleri en çok çevrilen yazar Agahta Christie’dir. UNESCO arşivlerine göre yazarın 7233 çevirisi bulunuyor. Polisiye romanlarının en başarılı örneklerini veren yazarın ayrıca Disgrafi yani yazım güçlüğü problemi vardı. Eserlerini dikte ettirerek yazıyordu.

8- Bir kitapta yer alan en uzun cümle

Jonathan Coe'nun The Rotter's Club adlı kitabındaki 13.955 kelimelik cümle en uzun cümle olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.Kabaca 83 sayfadan oluşan bir cümle!

9-Dünyanın en büyük kitap hırsızlığı

Stephen Blumberg bibliyomdu yani kitapları okumasa da biriktirme hastalığı vardı. Bu durum öyle bir noktaya geldi ki 1990 yılında yakalanana kadar 268 kütüphaneden toplamda 23.600 kitap çaldı. Bu kitapların toplam değeri ise 5.6 milyonun üzerinde. Yakalandığı dönem Blumberg'e Amerika’da Kitap Haydutu da dendi . Çaldığı kitaplar “ Blumberg Koleksiyonu” olarak Chicago’da toplandı. Sonuçta Stephen Blumberg 5 yıl hapis ve 200 bin dolar para cezasına çarptırıldı.

10-İnsan derisiyle kitap ciltleme geleneği

Evet başlığı okuyunca tüyleriniz muhtemelen benim duyduğumdaki gibi diken diken oldu. Antropodermik Kitap Ciltçiliği yani insan derisiyle ciltleme yapma uygulaması 17. yüzyılda  yaygınlaştı. Hatta Fransız Devrimi ile birlikte bu uygulama idam edilenlerin derileri kullanılarak da yapıldı.