Sinema & TV

Mutlaka İzlemeniz Gereken Netflix Belgeselleri - 2


Onur Ömer Düzgün 5 Kasım 11:47

Karavanın bu haftaki rotası istek üzerine belgeseller oldu. Netflix'te izlemeniz gereken belgeselleri sizin için derledim.

Biyografi Severlere: Yaparsın Şekerim

Haldun Dormen, Türk tiyatrosunun mihenk taşlarından birisidir. Yaparsın Şekerim'i izlerken de bunun nedenini anlıyoruz. Varlıklı bir ailenin oğlu olan Haldun Dormen, babasının işini devralmak varken oyunculuk eğitimi için Amerika'ya gider. Eğitimi ardından ülkeye dönüp tiyatrosunu açar. Kendi tiyatrosu ile de Dormen ekolü ortaya çıkmaya başlar. Önce suflör kullanımını ortadan kaldırır. Daha sonra ise seyircileri toplu halde selamlamayı getirir. -Çünkü o zamana kadar oyunun sonunda kimin rolü varsa seyirciyi sadece o selamlar.-

Yaparsın Şekerim'de beni can evimden vuran kısımlardan birisi Haldun Dormen'in eğitim yılları oldu. Babası varlıklı olmasına rağmen Haldun Dormen'i kendini büyük görmesin, zenginliğe alışmasın diye devlet okullarında okutmuş. Babasının çabası da boşa gitmemiş. Haldun Dormen halktan birisi olmuş.

Değinmek istediğim diğer bir kısım ise Haldun Dormen'in tiyatrosunu Kenter Tiyatro'su ile paylaşması oldu. Kenter Tiyatrosu sahnesiz kalınca Haldun Dormen "Gelin bu sahneyi beraber paylaşırız." demiş. Rakibinize siz böyle bir teklifte bulunur muydunuz?

"Her şeyi anlattın. Daha izleyecek ne kaldı?" demeyin; anlattıklarım sadece devede kulak. Mutlaka bakın.

Belgesel

Spor severlere: Rüya Takımın Geri Dönüşü

Bu belgeselde ABD erkek basketbol takımının, 2004 Pekin olimpiyatları sonrası yaşadığı hayal kırıklığı ardından tekrar zirvede olma savaşını hatta var olma çabasını izliyoruz. Basketbolun yıldız oyunculardan ve bireysellikten takım oyununa döndüğü anlarda ABD'nin bocalamasına şahit oluyoruz.

Daha sonra buhran zamanlarından yine ünlü yıldızlar ile bu sefer takım olarak çıktıklarını görüyoruz. Carmelo Anthony, Kevin Durant, LeBron James bize o günleri Kobe Bryant ile birlikte anlatıyor. Kara Mamba'da zor günlerden geçiyor. Bu yüzden teknik heyet "Acaba kadroya davet etmesek mi?" diye düşünüyor. Benim şaşırdığım bir nokta ise 1972 Münih Olimpiyatarı olayları oldu. The Reedem Team, sevenlerin kaçırmaması gereken bir belgesel.

https://youtu.be/UMmfRJdPPoE

Tarih Severlere: Eğlenceli Tarih Dersleri

Eğlenceli Tarih Dersleri belgeselini izlerken uzay yarışından, Çin'in yükselişine, Orta Doğu petrolünden nükleer enerjilere kadar bir çok alanda bilgi sahibi olacaksınız. "Uzay yarışı için ABD ve Rusya neler yapmış ve kaç milyar dolar para harcamışlar?" sorularına cevap ararken bir başka soru "Çin'in bu yükselişi, çökmeye döner mi?" sorusu aklınızda belirecek. Fast food ile hayatımıza giren kullan at kültürünün doğaya ve ekonomiye olan zararını görünce de şaşıracağız. İlk sezonda genetik ve ikinci sezonda lazerler benim favori bölümlerim oldu. Sizlerin favori bölümleri acaba hangisi olacak?

Ekonomi Severlere: Para Dersleri

Bu zamanlar çoğumuzu ilgilendirecek bir konu aslında ekonomi. Belgesel, hayat şartlarının günden güne zorlaştığı günümüzde "Kazanılan para nasıl harcanmalı? Birikim nasıl yapılır? Kredi kartı borcu nasıl kapatılır?" gibi hepimizi yakından ilgilendiren sorulara cevap veriyor. Emin olun bu cevaplar ütopik cevaplar değil. Çünkü çoğumuzun uygulayabileceği türden önermeler var. Ders niteliğindeki belgesel, gerçek kişilerin hayatları üzerinden işlenmiş. Bu yüzden mutlaka izleyin.

Polisiye Severlere: Katil Avcıları

Netflix'in Dahmer ile adından çok söz ettirdi. Aslında Suçlu Zihinlere Yolculuk gibi belgeseller ve Mindhunter dizisi ile seri katiller konusunda detaylı içeriklere sahipti. Katil Avcıları belgeselinin farkı olayların davayı çözen polislerin ağzından anlatılması. Polislerin konuşmalarından dava çözme sürecinde yaşadıkları sıkıntıları, stresi, üzüntüyü hissedebiliyoruz. Katilleri hangi küçük dikkatsizlikleri ele vermiş onları öğreniyoruz.

Etimoloji Severlere: Küfürler Tarihi

Bu belgeselimizin sunucusu Nicholas Cage ve her bölümde çok ünlü kişileri görüyoruz. Günlük hayatta alelade kullanamadığımız bu kelimeler acaba nasıl bu anlamları almış? İngilizcede "dişi köpek" anlamına gelen kelime günümüzde nasıl kullanılıyor? Veya hangi krala ithafen erkek ismi Richard'a takılmış bir lakap nasıl popüler bir küfür haline gelmiş? Merak ettiyseniz mutlaka izleyin ama küfür duymaya dahi katlanamıyorsanız sakın açmayın.

Bonus Müzik Severlere: 007 Şarkıları

Bonus belgeselimizi Amazon Prime'dan seçtim. 007 James Bond sevenler film müziklerini de severler. Çünkü bir Bond filminin mutlaka olması gereken rutin özellikleri vardır. James Bond'u oynayacak karizmatik bir jön, güzel ve seksi bir Bond kızı ve dillere pelesenk olacak film müziği.

Belgesel ile film müziklerinin nereden çıktığına ve nasıl oluştuğuna dair bilgi sahibi oluyoruz. Özellikle ilk film ile birlikte var olan o ezginin oluşma süreci beni çok etkiledi. Çünkü Yüzüklerin Efendisi serisi ile benzerlik içeriyor. Ben sıkı bir Bond izleyicisiyim. En sevdiğim Bond film müzikleri ise You Know My Name ve The World is not Enouh. Bu yüzden belgeseli büyük bir beğeni ile izledim. Sizin de seveceğinizi düşünüyorum.

https://youtu.be/Tcs5icPCTnI

Uzun zaman diziler ve filmler hakkında konuşunca belgesel listem kabarmış. "Şu belgeseli de mutlaka izlemelisin?" dediğiniz öneriniz varsa yorumlarınızı bekliyorum.

Bu yazıyı kargala!
0 Yorum