Ne zaman yapıldı?
Bugün Paris’in sembolü olan bu görkemli kulenin aslında geçici olarak yapıldığını biliyor muydunuz? 1889 yılında, Fransız Devrimi’nin yüzüncü yıl dönümünde düzenlenen dünya fuarının da sembolik bir giriş kapısı olması için 20 yıllığına bir kule yapılması planlanıyor. Bu proje için bir yarışma düzenleniyor. Bu yarışmayı da Eyfel’in mimarı Gustave Eyfel kazanıyor. Ardından Gustave Eyfel 1887’de kuleyi yapmaya başlıyor. Peki ya Eyfel Kulesinin yapıldığı yıllarda hiç sevilmemesine hatta nefret edilmesine ne diyeceksiniz? Ben diyecek laf bulamıyorum. Ah, Demir Leydi o dönemlerde neler çektin neler, kim bilir? Şu günlerde senede 7 milyon ziyaretçiyi bulan, dünyanın en ihtişamlı, mühendislik harikası yapılarından biri olacağını sen bile tahmin edemezdin; değil mi?Eyfel Kulesi Nerede?

Ne zaman gidilmeli?

Paris bence tam bir sonbahar şehri. Çünkü romantik. Hafif hafif üşürken sevdiceğinize sarılmalık, Eyfel’in ışıkları altında hayallere dalmalık, sokaklarında kaybolmalık bir şehir.
Gün batımına doğru, gök kızıla bürünürken, sonbaharın renkleri sarmışken ağaçları ve yapraklar düşüyorken, yazımı bitirmiş, oturduğum kafeden kalkıp Eyfel’e doğru yola düştüğümü hayal ediyorum hatta. Hava yavaşça kararıyor, sararmış yaprakların çıtırtısı eşliğinde yürürken, Eyfel’de ışıkların dansı başlıyor. Karşısındaki çimlere oturup sadece izliyorum. Bu büyülü kuleyi saatlerce izleyebilirim çünkü.
Eyfel’e dair ilginç bilgiler
Gizli Daire
Gustave Eiffel, kuleyi inşa ederken kendisine de kulenin en üst katında küçük bir daire inşa etmiş. Bu özel daireye sadece özel misafirlerini ağırlıyormuş. Hatta Thomas Edison da bu özel misafirlerden biri. Günümüzde halkın ziyaretine de açık olan bu daireyi 2015 yılına kadar çok az kişi biliyordu.
Gözlem Evi
Tahmin edersiniz ki böyle devasa bir kuleden gökyüzü de şahane görünür. Doğal olarak, yıldızları ve hava durumunu incelemek için harika bir konum. İşte bu sebeple Eyfel’in üçüncü katında gökbilimcilerin ve meteorologların çalışabileceği iki küçük laboratuvar var!Rüzgar Türbini
Eyfel aynı zamanda şehrin en iyi rüzgar aldığı yerlerden biri. Dolayısıyla 2015 yılından beri de kendi elektriğini kendi üretiyor. Yanlış okumadınız, ikinci katında iki adet rüzgar türbini var. Ayrıca yağmur sularını toplayıp kulenin tuvaletlerine akıtan bir sistem de mevcut.
Casus Kule
Kule 1. Dünya savaşında Fransız ordusunun radyo ve telgraf merkezi de olmuş. Kara birlikleri ve savaş gemileriyle iletişim için kullanılmış hatta düşman mesajlarının ele geçirilmesini bile sağlamış.Tüm bunların dışında böyle devasa bir kule, intihar etmek isteyenlerin de uğrak yeri olmuş. Olmaz mı? Yaklaşık 400 kişi intihar etmiş. Günümüzde bu intihar olaylarının önüne geçmek için, platformların çıkış noktalarına demir parmaklıklar yapılmıştır.Neyse içimizi karartmayalım da, Yann Tiersen eşliğinde Paris bileti bakalım mı? Çünkü Eyfel çok romantik bir demir yığını ve gitmenin tam zamanı…
