Aile & Çocuk Gündem

Sınav Öncesi Üniversite Adaylarına Mektup


Mehtap Temur 24 Haziran 09:17
Sevgili öğrenciler; Bu haftaki karga.la yazımı sizler için hazırladım. Yaklaşan Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) için hem kendi mesleki tecrübelerimden hem de bu yollardan geçmiş biri olarak sizlere bir takım önerilerde bulunacağım. Yazımın yolunuza ışık olmasını dilerim. Öncelikle bu yazıyı üç başlıkta ele alalım: Sınav öncesi, sınav anı ve sınav sonrası... Her başlıkta yazan içerikleri dikkatle okumanız ve mümkün olduğunca uygulamanız, size bu zorlu yolda yardımcı olacaktır.

Sınav öncesi

Öncelikle sakin, kendinizden emin ve bugüne kadar yaptıklarınızın farkında olun. Kaygı düzeyinizi orta seviyede tutmaya gayret edin (Kaygıya ilişkin daha önce bir yazı yazmıştım. O yazıda konuya dair tüm bilgiler mevcuttur).  Sınavdan en az birkaç gün önce, yeni konular öğrenmeyi ve ders çalışmayı bırakın. Her zaman yapmanız gerektiği gibi özellikle sağlığınıza, beslenmenize ve uykunuza özen gösterin. Sizi yoran faaliyetlerden ve gürültülü ortamlardan mümkünse uzak durun. O günün sabahında, dengeli ve iyi bir kahvaltı yapın. Uyarıcı özellikli ilaç kullanmaktan, çok miktarda çay ve kahve içmekten sakının. Sınavdan bir gün önceki gece erken yatıp uykunuzu tam olarak alın. Özellikle öncesinde, yakınlarınızla ve çevrenizdekilerle sınavla ilgili gerilim yaşatabilecek konuları konuşmaktan kaçının. Hele sınavdaki başarınızla ilgili konulara hiç girmeyin. Sınavlardan önceki birkaç gün içinde, sınava gireceğiniz binayı görmeniz ve ulaşım imkanlarını öğrenmeniz yararınıza olacaktır.

Sınav anı

Görevlilerinin yapacağı açıklamaları dikkatli bir şekilde dinleyin. Anlayamadığınız yerleri sorun. Size verilecek olan cevap kağıdıyla ilgili kodlamaları, dikkatli ve eksiksiz olarak doldurun. Cevap kağıdının üzerindeki bilgilerin doğru olup olmadığını kontrol edin. Hata varsa bunu görevlilere bildirin. Cevap kağıdına işaretleme yaparken kaydırma yapmamaya dikkat edin. Bunun en güvenli yolu, sorunun cevabını bulduktan hemen sonra cevap kağıdına işaretlemenizdir. 

Strateji değiştirmeyin. Denemelerde hangi sırayla çözüm yaptıysanız, YKS'de de öyle yapın. Kendi fikrimce Türkçe dersinden başlamak iyi bir tercihtir. Tam olarak cevabını bilmediğiniz soruları boş bırakın. Tam olarak emin olmadığınız sürece ilk tahminlerinizi değiştirmeyin. "Doğru şıkkı buldum" diyerek diğer şıkları okumadan cevabı işaretlemeyin. Bu en çok yapılan hatalardan biridir.  Bir sorunun doğru cevabını bulamıyor iseniz, daha fazla uğraşmayın. Bir işaret koyarak diğer sorulara geçin. Tüm soruları bitirdikten sonra bu sorulara tekrar dönüş yapın. Ara sıra saate bakmayı unutmayın. Soruları tekrar tekrar okuma ihtiyacını sık sık duymaya başlarsanız, biliniz ki beyniniz yorulmaya başlamıştır. Derhal soru çözmeyi bırakın ve gözünüzü kapatarak derin nefes almaya başlayın. Bu halde otuz saniye kadar dinlenin ve sonra kaldığınız yerden devam edin.  Hiçbir soruyu okumadan geçmeyin. Uzun veya karışık da olsa okuyun. Birçok sorunun görüldüğü kadar zor olmadığını anlayacaksınız.

Sınav sonrası

Şöyle derin bir "Oh!" çekin. Size göre iyi geçse de kötü geçse de bitti. O ana takılıp “Keşke o soruda bunu yapsaydım!” hesabına girmeyin. Siz o anın getirdiği koşullarda en iyisini yapmaya çalıştınız. Sınav sonrası kendinizi rahatlatan etkinlikler yapın. Yapmayı isteyip de hazırlık sürecinde yapamadığınız şeyleri yapmanın şimdi tam zamanı.  Bu belki bir kitap okumak belki de merak ettiğin bir filmi, diziyi izlemek olabilir. Yazımı çok sevdiğim iki söz ile tamamlamak istiyorum:
Sınava kazanmak için değil, bir ömre imza atmak için girin.
Yanlış tercih bir yıl, yanlış meslek kırk yıl kaybettirir.
Bunun bilinciyle sınavda hepinize başarılar dilerim. Bir sonraki yazıma kadar karga.la ile kalın.
Bu yazıyı kargala!
0 Yorum