Sağlık

Teknoloji Bağımlığı ve Çocuklarımız


Mehtap Temur 15 Mayıs 09:45
Tüm okuyucularıma merhaba. Bu hafta karga.la 'da teknoloji bağımlılığından ve bilgisayarın çocuklar üzerindeki etkilerinden bahsedeceğim. Öncelikle hepiniz zaman zaman şu soruları sordunuz, değil mi? “Ben yokken çocuğum evde zamanını nasıl geçirecek?”, “Gününün kaç saatini televizyon/bilgisayar/playstation başında geçirmeli?”, "Artık bilgisayar çocuğumun en yakın arkadaşı mı?" Ben çoğu anne babanın, çocuğunun evde geçireceği serbest zamanı nasıl değerlendireceğiyle ilgili kaygıları olduğunu düşünüyorum. Çünkü çocukların boş kalan zamanlarını verimli bir şekilde geçirmeleri, genellikle anne babaların önemle üzerinde durduğu bir konudur. Çalışan anne sayısının giderek artması, arkadaşlık ve oyun kültürünün yerini özellikle pandemi döneminde sanal arkadaşlığa bırakması, aile ve arkadaşlarla birlikte geçirilen zamanın giderek azalması gibi değişen yaşam koşulları, baş etmemiz gereken yeni sorunları da beraberinde getirmiştir. Ülkemizde de giderek yayılmakta olan koronavirüs nedeniyle, bilgisayar ve internet kullanımı özellikle uzaktan eğitimle beraber fazlasıyla artmıştır. Çünkü internet ve bilgisayarın öğrencilerin eğitimine katkıları yadsınamaz. Gelişen teknoloji, bir konunun araştırmasını yaparken, güncel bilgilere ulaşırken ya da ödev hazırlarken büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Öte yandan, bu olumlu gelişmeler, bazı olumsuz sonuçların doğmasına da sebep olmaktadır.

Teknoloji bağımlısı çocuk

Yapılan araştırmalar, bilgisayar ve diğer elektronik oyunların kullanımının her geçen gün katlanarak yaygınlaştığını ve hatta bağımlılık haline geldiğini göstermektedir. Bağımlılık tanım olarak; insanın zarar görmesine rağmen bir şeyi yapmaya devam etmesi, onsuz yaşayamaması, onsuz olduğunda da mutsuz olması halidir. Örneğin; bir çocuk internette devamlı vakit geçirmek veya ekran karşısında oyun oynamak istiyorsa, bilgisayar/tablet karşısında giderek daha çok vakit geçiriyorsa, sanal oyun oynamadığında aklı oyunda kalıyor ve bu durum karşısında öfkeli ve huzursuz oluyorsa, oyun yüzünden uykusuz kalıyor, derslerine çalışmıyor ve başarısı düşüyorsa bu çocuk bir teknoloji bağımlısıdır, diyebilirim. 

Teknoloji bağımlılığından korumak için ebeveynlere öneriler

Çocuğunuzla bilgisayar başında fazla kalmanın zararlı olabileceği konusunda konuşun ve sonuçları hakkında uyarın. Bilgisayar ve tablet için şifre koyun. Bilgisayarı ve televizyonu çocuğunuzun odasına koymak yerine, herkesin sık kullandığı bir odaya yerleştirin. İnternet ve televizyon kullanma saatlerini sınırlandırın ve bu saatler içinde çocuğunuzu sıklıkla kontrol edin. Sık kullanılanlar ya da daha önce girilen sayfaların listesini kontrol ederek denetleyin. İnternetin doğru kullanımı hakkında bildiklerinizi, arkadaşlarınızla ya da çocuklarınızın arkadaşlarının ebeveynleriyle paylaşın. Böylece çocuğunuzun, arkadaşlarının evinde de güvende olmasına yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuzun girmesini istemediğiniz sitelere siz de girmeyin ve televizyon kanallarını kullanmayın. Çocuğunuzu, internette tanıştığı kişilerle hiçbir şekilde telefonda konuşmaması, kendi hakkında bilgi vermemesi konusunda uyarın.

Ekran sözleşmesi yapmak

Çocuğunuzla bilgisayar oyunları, internet ve televizyon kullanımıyla ilgili bir sözleşme yapın. Boş zamanlarını değerlendirmek için birlikte oynayabileceğiniz oyunları onlarla paylaşın. Kutu oyunlarını ailecek oynayabilirsiniz. Görsel uyaranlar yerine onları fiziksel, işitsel ve zihinsel aktivitelere yönlendirin. Kendi tavır ve tutumlarınız ile çocuğunuza olumlu bir model olmaya çalışın. Son olarak da bir kitap önerisinde bulunmak istiyorum. Aganta Kitap'tan çıkan, Kristy Goodwin’in “Digital Dünyada Çocuk Büyütmek” adlı kitabı. Keyifli okumalar dilerim. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere. O zamana kadar karga.la 'da kalın.
Bu yazıyı kargala!
0 Yorum