2000'li yıllarla beraber hayatımızın değişmezleri arasında teknoloji de yerini aldı. Teknolojik, en çok da telefon sektöründe varlığını belli etti. Her geçen gün üstüne koyarak gelişen telefon sektörü bugün, aklımızın almadığı şeyleri yapar konuma geldi. Peki bu telefon sektörünün günümüz tabiriyle "amiral gemisi" olarak adlandıracağımız ve ilk atılımları yapan marka hangisi? Bu haftaki konu başlığımız; telefonculuğun yaşlı kurdu Nokia...
Kuruluş aşaması
1865 yılında, Finlandiya'da kurulan Nokia, şirket ismini Nokianvirta Nehri'nden almıştır. Şirket, ilk yıllarında kağıt üretimi ile ilgilendi. Şirketler arası yapılan anlaşmalar neticesinde "Nokia Corporation" adını alan firma; kablo, kauçuk ayakkabı, bot, otomobil lastiği gibi farklı alanlarda boy gösterdi.

İlerleyen yıllarda ortaklardan olan Nokian Tyres ile yollar ayrıldı (bugün hala Nokian markası ile otomobil lastikleri bulmamız mümkün). İlgilendiği farklı alanları bırakıp elektronik ürünlere doğru rota değiştiren Nokia, bu konuda öncü oldu. Sonunda da birçok alanda ilklere imza atıp rekor kırmayı başardı.
GSM sektörüne giriş

GSM sektörüne ağırlık veren Nokia, birçok ilke imza attı. Bunların başında GSM aramaları geldi. İlk GSM araması, 1991 yılında Nokia cihazı aracılığıyla gerçekleşti. Aralık 1997'de tanıtılan Nokia 6110, mobil dünyanın ilk oyunu olan Snake'i kullanıcılarına sundu. Bu aynı zamanda tarihteki iki oyunculu ilk oyundur. Bu gibi özellikler kullanıcıların ilgisini çekti. Sonucunda da Nokia, 1998 yılıyla beraber en çok satan telefonlar arasında yerini aldı.

Gelişen ve değişen teknoloji

Genellikle hepimiz geçmişte kullandığımız telefonları düşündüğümüzde antensiz telefon kullanan sayısı azdır. Şirket bu konuda da atılım yaparak 1998 yılında, amiral gemisini piyasaya sürdü: ilk antensiz cep telefonu, 8810! Bu model telefon, aynı zamanda krom kaplamaya sahip ilk telefonlardan da biriydi.

Fakat şirket bununla da kalmayıp şartları zorladı ve gelişmeye devam etti. Nokia'nın en başarılı telefonu olan 3310, 1 Eylül 2000'de, Nokia 3210'un gelişmiş versiyonu olarak kullanıcılarla buluştu. Namı diğer "takoz", 2015-16 istatistiklerine göre dünya genelinde 180 milyon satan, en başarılı telefonlardan biri kabul edildi.
Rekabet
İşler yolunda gidiyordu fakat rekabet ortamı, Nokia için işleri biraz değiştirdi. 2011 yılında iOS ve Android ile olan rekabete ayak uydurmaya çalışan Nokia, Microsoft ile bir ortaklık geliştirdi. 2014 yılında mobil cihazlar bölümünü Microsoft'a satarak bu şekilde piyasaya ayak uydurmaya çalıştı. Beklenen atılımı yapamayan firma, rekabetçi piyasaya ayak uyduramadı.
Geri dönüş atılımları
Bu kadar başarıya imza atan bir firmanın hemen pes etmesi beklenemezdi. 2016 yılında şirket HMD Global firması ile lisans anlaşması imzaladı. Sonucunda marka ismini şirkete 10 seneliğine lisanslayarak akıllı telefon piyasasına geri döneceğini açıkladı. Fakat şirket pazarlamada ve üretimde olmayacak. Yönetimde sadece bir koltuk ile temsil edilecek.
Diğer yazılarım için tıklayın.