Güneşi Bile Tamir Eden Adam, -Günışığı Kitaplığı’ndan çıkmış- Behiç Ak’ın müthiş kurgusu ve karikatür tadında kendi çizimleriyle, yeryüzündeki tüm çocuklara ulaşması gereken sayılı eserlerden biri. Okurken gülümseten, şaşırtan ve sizi içine çeken harika bir anlatım…
Adada yaşayan iyi kalpli ve çok sevilen bir tamircidir Kadir Bey. Aynı zamanda iddiacı ve alıngan Ciğerci Muammer’in de kardeşidir. Kırılan dökülen ne kadar eşya varsa çok ucuza -hatta bazen para bile almadan- tamir eder ve eskiyenleri farklı yerlerde kullanır. Eşyaların hafızası olduğuna inanır, onlara hikâyeler uydurur. Dahası eşyanın sahibini, uydurduğu hikâyelerle öyle etkiler ki kimse artık eski eşyasını atmaya ya da yerine yeni bir şey almaya kıyamaz. Adadaki çocuklar bile Kadir Bey’e ayak uydurur ve eski eserleri koruma kurulu oluştururlar. Tüm günlerini eşyaların kişisel hikâyelerini not etmekle geçirirler.
Sadece eşyalar değil, kırılan kalplerin de bir numaralı tamircisidir Kadir Bey. “Paniğe kapılmayın, ilişkiniz biraz paslanmış; biraz pas çözücü sizi mutlu edecektir.” gibi laflar eder. “Pas çözücü mü? O da nedir?” diye sorarlarsa, “Aman canım, bunu siz benden daha iyi biliyorsunuz.” diye utangaç utangaç cevap verir. “Küçük bir lokantada birlikte yenen güzel bir yemek, birkaç sevgi sözcüğü…”
Kadir Bey’i kim sevmez?
"Böyle bir adamı kim sevmez" derseniz yanılırsınız. Çünkü Kadir Bey’i beyaz eşyacıdan mobilyacıya, mobilyacıdan nalbura, yeni şeyler satan esnaf sevmez. "Nalbur mu?.. Tamircinin en çok nalbura ihtiyacı olur." diyorsanız yine yanılırsınız. Çünkü Kadir Bey musluk contalarını, çöpe atılan lastiklerden; yapıştırıcıları, çam reçinelerinden yaparak nalburdan dahi alışveriş yapmaz. Tabii ki çöplükten mal toplayıp satanlar da onun yüzünden çöpleri boşa karıştırdıklarını düşünerek Kadir Bey’e sinir olurlar. Ayrıca son zamanlarda Kadir Bey yüzünden modern eşyalar kullanamamaktan yakınan, "eşyalarını yenileyince yenileneceğini" düşünen ada halkı da…
Kadir Bey’in tamirlerinin ekonominin canlanmasına engel olduğunu düşünen ada halkı, Kadir Bey’i incitmeden adadan uzaklaştırır. Fakat çarpıcı gerçeklerle yüzleşince ellerindeki parayla Kadir Bey’in yanına giderek tatilde alırlar soluğu!
Bu masalar çok genç ve deneyimsiz. Hiçbirinin "dedikoducu kurtçuklar rock orkestrası" yok.
Günümüzün ve yarınımızın problemleri... Ekonomi, tüketim çılgınlığı, küresel kriz ve aşırı tüketme eğiliminin yanı sıra eşyaya ve ilişkilere değer vermenin ince ince işlendiği bir kitap Güneşi Bile Tamir Eden Adam. Bugünün yetişkinlerinin sohbet ortamını sade, anlaşılır, akıcı bir dille ve birlikte gülümseten bir kurguyla çocuklarımızın önüne seriyor.
Eşyalarınızı değiştireceğinize, kendinizi biraz değiştirebilirsiniz.

Ebeveynlerin genellikle çocuk kitaplarında (maalesef) aradığı doğrudan öğretimi tamamen reddediyor. Çocukların da okumayı sevmesine ön ayak olan özgün tarzını, net olarak hissediyoruz okurken. İletilerini kurguya, olay örgüsüne çok güzel serpiştiriyor. Kitapta hiç kimse tüketme demese de bitirip arkanıza yaslandığınızda tüketim alışkanlıklarımı gözden geçirmeliyim diyorsunuz.
Japonya’ da bir Türk
Mimarlık Fakültesi mezunu olan Behiç Ak, bir dönem gazetede karikatür çizmiş, çocuk kitapları yazmış ve belgeseller yönetmiştir. Hatta Bursa Tüyap Kitap Fuarı’nda katıldığım bir söyleşisinde, ilk çocuk kitaplarını önce Japonya’da yayınladığını söylemişti. Ülkemizde önceleri pek ilgi görmemiş. Japonya, Almanya ve Kore’de ses getirmeye başladıktan sonra ülkemizde de ilgi görmeye başlamış. Bugün kitapları birçok dile çevrilmiş ve birçok çocuğun kitaplığında hak ettiği yeri almıştır. Kendisini bir kedi sever olarak tanımlayan yazar, bu kitabında da Mestan’ı ağırlamış, onun ağzından da mizahi bir dille küçük okuyucusunun gönlüne ulaşmıştır.
Gülümseten Öyküler Dizisi’nin ilk kitabı, Güneş’i Bile Tamir Eden Adam, 7 yaş ve üstü tüm çocuklar ile yetişkinlerin sadece dili, özgünlüğü, verdiği mesajları için değil, aynı zamanda konuyu işleme şekli, kişi ve karakterleri için de okuması gereken kitaplardan. Adanın içinden biri olup Kadir Bey ve diğerleriyle yaşamak isteyeceksiniz.
