Kimi filmler vardır ismi geçince insanın kulağında hemen müziği çınlamaya başlar. Hani müziği işittiğinde filme dair bir sahne canlanır gözünde. Geçenlerde radyo dinlerken bunu yaşadım. Ben de karavan ile bu hafta birbirini efsaneleştiren filmlere ve müziklere uğramayı seçtim.
Öğretmenler kalıcı öğrenme sağlayabilmek amacıyla konuyu hem görsel hem işitsel olarak bireylere sunar. -Yaparak yaşayarak dediğimiz kinestetik kısmı yazıya almadım.- Aslında hayatımızın her anında bu durum böyle. Yaşadığımız anıları başka bir unsur ile eşleştirince unutulmaz olur. O an kokladığımız bir koku, hissettiğimiz bir duygu veya işittiğimiz müzik gibi.
Sizce Türkan Şoray ve Kadir İnanır kaç filmde beraber oynamıştır? Siz filmleri düşünürken aklınıza gelen üç film sanırım Dila Hanım, Devlerin Aşkı ve Al Yazmalım olmuştur. Çünkü filmler kadar bu filmlerin müzikleri de efsaneleşmiştir. "Aşk neydi?" sorusundan sonra kabak kemane ağlatacak tonda girer, "Bırak gitsinler, onlar ölümü bile aşmışlar." derken Savaş Başar ile titrer gitarın teli, "düşmanlık son buluyor" umudu kaplarken bizi silah sesleri ile bütünleşir davulun sesi. Hüseyin Peyda bu dramatik sahneden etkilenmemiştir.
Sevemedim kara gözlüm
Sorumuzun cevabına gelecek olursak ikili toplam 11 filmde beraber oynamış. İlk oynadıkları filmin müziğinin de güzel bir hikayesi var. İlk filmleri olan "Kara Gözlüm"ün müziği Orhan Gencebay'a aittir. Gencebay şarkının gelirini ise zamanında kötü günler geçiren dostu Abdullah Nail Bayşu'ya devretmiştir. Bu yüzden hem ülkemizde hem dünya çapında çok tutan bu şarkı, Abdullah Nail Bayşu'nun sanılır. Oysa eseri Gencebay ilk eşi Azize Gencebay'a yazmıştır. Gönül Yazar'ın kardeşi Belkıs Özener de çok güzel bir yorum ile şarkıyı ölümsüzleştirmiştir.
Dila Hanım, Devlerin Aşkı ve Al Yazmalım Cahit Berkay'a ait. Cahit Berkay denilince aklımıza Sihirli Ay, Hülya, Çiçek Abbası gibi nice müzik geliyor. Şimdi ise benim size bahsetmek istediğim başka bir Cahit var.
"Canım Kardeşim" Türk sinema tarihinin yapı taşlarından birisidir. Ayrıca Ertem Eğilmez'in en iyi filmidir. Ağır dramları konu alır. Bu dramları hüzne çevirip tüm film diri tutar. İzleyicinin içine işlemesini sağlar. Bu yüzden izleyicisini çoğunlukla ağlatır. Bunda elbette sizlere bahsetmek istediğim Cahit Oben'in de rolü var. Çünkü filmdeki dramı perçinleyen müzik ona ait. Zira şarkı finalde Tarık Akan ve Halit Akçatepe'nin göz yaşları ile düet eder.
Cahit Oben ile anılan, efsaneleşmiş bir film müziği daha var. Kartal Tibet'in yönettiği Charlie Chaplin'nin Şehir Işıkları uyarlaması olan En Büyük Şaban filminin müziği... Çoğu kişi bu müziğin de Cahit Oben'e ait olduğunu sanır. Oysa film müziği Oğuz Abadan'a aittir. Şarkı dinlerken insanın yüreğini parçalar. Kemanın her hareketi yüreği paralar.
Müziğin Mona Lisa'sı: Hababam Sınıfı
Bir öğretmen olarak elbette Hababam Sınıfı'nı sona sakladım. Melih Kibar'ın müziği bir efsanedir. Türk müziği için bir Mona Lisa'dır. Çünkü parçayı hızlı çaldığınızda insanı coşturan yavaş çaldığınızda ise hüzünlendiren bir yapısı vardır. Öğretmen demişken televizyonlarda en az gösterilen Kemal Sunal filmidir "Öğretmen". Seneler geçse de filmdeki öğretmenin dertleri değişmez. Belki bu yüzden sık gösteril(e)mez film. Filmin müziğinde Cahit Berkay'ın imzası var. Öğretmenlerin çektiği Çile'yi izleyicinin ruhuna işletmiş.
Bonus olarak seçtiğim şarkı Duman konserlerinde bir dönem favoriydi. "Gül gibi zabıta dururken kızını çöpçüye veren adam" diye ikinci bir ipucu vereyim. Bu sayede de İhsan Yüce'yi analım. Hala tahmin edemediniz mi? Filmimiz Çöpçüler Kralı, şarkımız Gurbet...
Bu hafta karavan ile yaptığımız bu farklı yolculuğu yabancı filmler veya diziler için yapabiliriz. Ne dersiniz?
