Uğur İşçeviren

#teknolojiheryerde

Amerikalı milyarder Elon Musk Twitter'ı satın aldıktan sonra çok şey değişti. Çoğu, kullanıcıların pek haz etmediği değişimler olsa da Musk'un bunu çok umursadığı söylenemez. Bu değişimlerin başında klasikleşmiş "mavi tik" geliyor. Bir zamanlar ünlüler, şirketler, markalar gibi önemli hesaplara mavi onay işaretleri veren Twitter'ın doğrulama sistemi değişti. Musk'ın abonelik geliri elde etme çabası, Twitter'ın eski doğrulama sistemini ücretli bir Twitter Blue hizmetiyle değiştirmesine yol açtı. Değişiklik, önceden doğrulanmış bir hesap ile sadece mavi işaret için ödeme yapan bir hesap arasındaki farkı bilmeyi zorlaştırıyor. Peki artık Twitter'da kime güvenebilirsiniz? Yeni Twitter onay işaretlerinin anlamı nedir?

Mavi onay işareti

Bir kullanıcı adının yanındaki mavi onay işareti, eskiden kullanıcının gerçek ve doğru biri olduğuna işaret idi. Açıkçası mavi tık aynı zamanda bir nüve idi. Herkes mavi tik rozeti almak için kendini doğrulamak isterdi. Böylece hesap hem kanıtlanmış hem de son derece güvenilir oluyordu. Doğal olarak havalı idi.

Mavi işaret şimdi şu anlamı taşıyor: "Bu hesap, Twitter Blue'ya abone olduğu veya eski bir doğrulanmış hesap olduğu için doğrulandı." Tam bir karmaşa... Yani parası verilmiş bir mavi tik mi yoksa eski bir kanıtlanmış hesap mı? Twitter Blue aboneleri, tweetleri düzenleme ve 4.000 karaktere kadar daha uzun tweetleri paylaşma gibi ek özelliklere erişimin yanı sıra bir onay işareti almak için ayda yaklaşık 200TL verecek. Yani parası olan düdüğü çalıyor.

Tabii her parası olan bu fiyatı ödemiyor. Mesela Amerikalı basketbolcu LeBron James... Yok artık LeBron diyemiyoruz; çünkü adam haklı!

https://twitter.com/KingJames/status/1641836984195743749?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1641836984195743749%7Ctwgr%5E8b78d6f863fe4a32955982ffaf52b249442f1968%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnet.com%2Ftech%2Fservices-and-software%2Ftwitter-check-marks-what-all-the-different-colors-mean%2F

Ancak elbette eski bir doğrulanmış hesap olan koca LeBron hali mavi tikli! Bunun yanında koca New York Times hesabı, Elon Musk tehlikeli bir propaganda aracı gördüğü için mavi tik sahibi değil. Anlayacağınız mavi tik artık hem çok belirsiz hem de Elon Musk'ın oyuncağı olmuş gibi. Yani girdiğiniz hesap eski bir mavi tik de olabilir yeni bir Twitter Blue da... Bir zamanlar orijinallik rozeti olan mavi tik artık hem daha anlamsız hem de daha belirsiz. Üstelik bunun için ücret vermeniz gerekiyor.

Altın onay işareti

Twitter rengi "altın" olarak adlandırıyor. Bu işaretler, Twitter onaylı kuruluşlar programına kayıtlı resmi işletme hesapları için ayrılmıştır. Bir nevi işletmeler ve kar amacı gütmeyen kuruluşların Twitter Blue versiyonu... Coca-Cola, UNESCO, Microsoft, Google... Tabii bu işareti de Elon Musk keyfine göre kaldırabiliyor.

Twitter onaylı kuruluşlar, aylık 1.000 $ abonelik ücreti öder. Bunun karşılığında altın bir onay işareti, kare bir avatar, Twitter Blue özellikleri ve bağlı kuruluş hesapları ekleme avantajına sahip olur. Harika değil de nedir?

Gri onay işareti

Bir devlet kuruluşunu veya yetkilisini belirler. Örneğin Recep Tayyip Erdoğan ve Fahrettin Koca gibi hesaplarda gri bir onay işareti var. Aynı işareti Merkez Bankası hesabında da mevcut. İlginçtir ki ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu hala mavi tikli! Bizim devlet erkanımıza da Elon karar veriyor sanki! Gri tikte de kafa karıştıran bir durum söz konusu yani. Ancak yine de kesin olan şu: Gri tik yalnızca governance -devlet- etiketi olan kişi ve kurumlara veriliyor.

Yani en azından altın ve grinin daha anlaşılması kolaydır. Mavi tik kafa karışıklığı devam edecek mi yoksa düzelecek mi? Hesap eski mi yoksa yeni bir Blue mu? Tweet önceden doğrulanmış bir hesaptan mı yoksa rastgele bir Twitter Blue abonesinden mi? Bu gibi sorularda dolayı aslında Twitter eski rozet mantığını yitirdi.

Eskiden bir hesaba girip yanındaki mavi tik ile parodi "hesabı mı yoksa gerçek hesap mı"; kolayca anlardık. Ancak artık öyle bir durum yok. Twitter hesabına bakıp mavi tikli olan her sayfaya güvenmeyin. Özellikle kişisel bilgilerinizi ya da kredi kartı bilgilerinizi paylaşacaksanız!.. İnternetteki çoğu şeyde olduğu gibi, dikkatli olmanız ve kaynaklarınızı kontrol etmeniz şart.