TikTok videosu çekmeyeniniz kaldı mı? En azından Z ve milenyal kuşakta, çekmeyeni yoktur herhalde. İşte bu Batılı görünümlü Çinli uygulamanın yeni bir hedefi var. İnsanları dans ettirmekten biraz daha ötede bir hedef. Dünyanın yeni Facebook'u olmak... Üstelik bunun için ön gördükleri süre Facebook'un harcadığından çok daha kısa. Aslında bu hedefi TikTok üzerinden değil sahibi üzerinde yorumlamak gerek. Yani ByteDance!.. (Yine dans!) Çinli şirket TikTok'u yayınladıktan kısa bir süre sonra 1 milyar kullanıcı sayısını aştı. Ancak buna rağmen TikTok'un gelire etkisi çok düşük. Video paylaşımından öteye geçmek isteyen ByteDance, yeri doldurulamaz olmak istiyor. Aynı Facebook gibi... Zira Facebook son on yıldır özellikle Whatsapp ve Instagram satın alımları ile hayatımızı parselleyen iki şirketten biri. Diğeri ise -malumunuz- Google. İşte ByteDance de bunu istiyor. Hayatımızı parsellemek...
Önce Çin sonra Batı
Aslında bu hedefe hiç de uzak değiller. Çünkü sadece video paylaşmıyorlar. Ana şirket; işte, okulda, müzik dinlerken ve oyun oynarken dikkatimizi çekmeye çalışan bir dev. Şu an başlangıçtayız. Çin'in içinde Batılı bir profil çizen firma bu niteliklerini saklamıyor ve her yeniliği evvela Çin'de deneyip hemen globale sunuyorlar.
Batılılaşmış bir Tencent veya Alibaba olmaya çalışıyorlar. Fabian Ouwehand - Many kurucusu
ByteDance bunu yaparken Facebook'tan esinlenebilir. (Aynı, zamanında Xiaomi'nin Apple'a yaptığı gibi.) Şöyle ki Facebook güçlü bir uygulamaya dönüşünce Whatsapp ve Instagram'ı satın aldı. Ardından diğer hizmetlerle de entegre hale gelerek oturum açma kaynağı haline geldi ve ekosistemini genişletti. İşte TikTok da bunun peşinde. Merkezi bir uygulama haline gelip evrensel olarak oturum açan bir standart... Facebook'un sırf bu hamle ile neler yaptığını düşününce Çinlilerden korkmamak elde değil. ByteDance Mayıs 2021'de bir giriş kiti duyurdu. Yakın zamanda uygulamalara TikTok üyeliğimiz ile kaydolma seçeneği gelecek. Özelikle X kuşağının kendini Facebook'a teslim ettiğini düşünürsek TikTok da Z kuşağının içine sızabilir.
TikTok kazandırmıyor
Diğer öncelik de, e-ticareti TikTok ile etkileşime sokmak. Böylece gelirleri arttırmak istiyor Çinliler. Zira TikTok, 1 milyar kişi tarafından kullanılsa da ekonomik değeri henüz çok zayıf. Ancak ByteDance, e-ticareti tanıtarak ve uygulamadan elde edilen reklam gelirini artırarak para kazanmaya çalıştığında bu değişecek. Bir milyar insandan bahsediyoruz. TikTok'un en büyük pazarları Hindistan, Endonezya ve Brezilya. 400 milyona yakın kullanıcıyı barındıran bu ülkelerde Spotify gibi bir müzik akış servisi (Resso) olan ByteDance, yakın zamanda bu servisi globale açacak. Abone sayısı 40 milyondan fazla. Şöyle anlatayım. Apple Müzik abone sayısı 80 milyon, Spotify ise 130 milyon civarında. Hatta mevcut müzik listelerini bile TikTok videolarındaki paylaşımlar etkiliyor. Tehlikenin farkında mısınız?Siz değilseniz bile Amerikalılar farkında. Bu yüzden devamlı olarak siyasetle baskılamak istiyorlar ama kullanıcılar aynı fikirde değil. Amerika'daki her 4 kişiden 1'i, TikTok kullanıyor. Instagram fenomenlerinin çoğu TikTok fenomeni aynı zamanda. Peki Amerika ve Avrupa, Çin'den yükselen bu tehlikeye karşı hazırlar mı? Donanımdaki hakimiyeti Xiaomi, Huawei ve Samsung'a teslim eden Batı, yazılım kısmında öndeydi. Ancak işler orada da değişmek üzere gibi. Tencent, ByteDance gibi firmalar artık Batıyı yalnız bırakmıyor.
Bu, ByteDance için çok önemli. Sizinle ilgili çok daha fazla veriye sahipler çünkü sizi ve tüm farklı kullanıcı alışkanlıklarınızı sahip oldukları farklı platformlarda takip edebiliyorlar. Tech Buzz China'nın kurucusu Rui Ma
ByteDance Facebook'a benzemek konusunda bu kadarla sınırlı kalmıyor.Şirket aynı Metaverse gibi bir çalışmanın peşinden gidiyor: Nuverse... Ana şirketin altında çalışan metaverse tabanlı bir oyun geliştirme şirketi. Bu konuda da özel bir çabası var Çinli şirketin. Anlayacağınız yakında Tiktok, sadece bir video paylaşım uygulaması olmayacak. Sosyal medyada yeni bir furyaya girdik. Batının Facebook'una karşı Doğunun TikTok'u... İkisi de acımasız. Peki hangisi daha vahşi?